Cadeautje voor jou! Download hier vier unieke kleurkaarten.

Wat is kunst?

14 november 2016 • Geen categorie

Dit weekend kun je naar de Nationale Kunstdagen in Rotterdam Ahoy. Daar exposeren 220 kunstenaars gezamenlijk 2000 kunstwerken en die kun jij gaan bezichtigen.

Wát is kunst voor mij?
Wat betekent kunst voor mij?
Op deze vraag kan ik beter antwoord vinden.

Of het nu gaat om het kleien toen ik zes was, het borduren toen ik acht was, het haken en breien toen ik zestien was of het tekenen en schilderen op de academie. Creatief bezig zijn brengt je in een andere dimensie. Je bent even helemaal van de wereld, doordat je compleet gefocust bent op hetgeen je aan het maken bent.

Wat betekent kunst voor jou?

Moet het gemaakt zijn door een kunstenaar? Hoort het in een museum of kun je het overal tegen komen? Is graffiti kunst? Wat is kunst eigenlijk? En bestaat er wel één antwoord?

Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kunst) omschrijft kunst als volgt:

  • Onder kunst wordt in het algemeen verstaan: het product van creatieve menselijke uitingen zoals schilderen, tekenen, beeldhouwen, fotografie, film, interactieve media, literatuur, poëzie, theater, muziek, zang, dans, of bouwkunde.’
  • Elke definitie van kunst is cultuurspecifiek en tijdgebonden. Van vrijwel elke cultuur zijn voorwerpen bekend die zich onderscheiden van ‘gewone’ objecten doordat er in het algemeen een hogere esthetische waarde aan wordt toegeschreven.
  • Traditionele definities van kunst zijn gebaseerd op een bepaalde eigenschap van het kunstwerk, op de representatieve, expressieve, en de formele eigenschappen.
  • Het scepticisme over de mogelijkheid en de waarde van een definitie van kunst leidde sinds de jaren 1950 tot een discussie binnen de esthetiek die nog steeds gaande is.
  • Vanuit de maker gezien drukt het de verbeelding of gevoelens van de kunstenaar uit in een scheppende activiteit.
  • Gezien vanuit de waarnemer is kunst een schepping die bij de waarnemer een gevoel of verbeelding oproept, met als doel het voortbrengen van een origineel, zintuiglijk waarneembare (of anderszins voorstelbaar) uiting of product met een bepaalde gevoelswaarde of voorstelling. Meestal doet kunst een beroep op het menselijk gevoel voor esthetiek, maar kan daar soms ook op schokkende wijze afstand van doen. Aan de waarnemer biedt kunst de mogelijkheid om te worden meegenomen uit de dagelijkse realiteit, naar een door die kunstenaar gecreëerde wereld, of anders de mogelijkheid om die dagelijkse realiteit vanuit een ander perspectief te ervaren.

Een beschrijving waar je veel kanten mee op kan.

Wat de een fantastisch vindt, kan door de ander heel erg lelijk gevonden worden. Zelfs binnen kunststromingen kun je een bepaalde voorkeur hebben voor een kunstenaar. Kijk maar eens naar deze beide afbeeldingen.

dali kahlotree-of-hope-remain-strong

Links: Cigni che riflettono elefanti (1937) van Dali
en rechts Tree of hope, remain strong (1946) van Frida Kahlo.

Wat spreekt jou het meeste aan? Dali of Kahlo? Of vind je het allebei mooi?

Of deze twee schilders, vertegenwoordigers van het abstract expressionisme.

appel-comme-un-paysage-1959 rothkored-orange-orange-on-red-1962-by-mark-rothko-896x1024

Links Comme-un-paysage (1959) van Karel Appel
en rechts Red-Orange-Orange-on-Red (1962) van Mark Rothko.

Vind je het mooi? Of is dit voor jou geen kunst?

Wat kunst is, blijft heel subjectief. Maar dat het emoties oproept is zeker.

Het allermooiste aan kunst vind ik hoe je anderen ermee kan inspireren. Hoe mooi is het om iets te maken waar een ander van kan genieten en blij van wordt. Je laat een stukje van jezelf achter dat er ook nog zal zijn als jij er niet meer bent. Niet alleen het zelf creeëren ook het kijken en luisteren naar creaties van anderen geeft me een gevoel van blijdschap, ontroering of bewondering. Muziek, schilderkunst, theater, film, architectuur, literatuur, fotografie, ballet, vormgeving…. Kunst beroert mijn ziel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *